ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΠΕΝΤΑΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

  • Ιωάννης Βελιτσιάνος

Περίληψη

Στην  παρούσα μελέτη, με θέμα “Οι εκκλησιολογικές θέσεις του αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως μέσα από τη χρήση της Αγίας Γραφής και των πατερικών κειμένων”, θα προσπαθήσουμε να εστιάσουμε την έρευνά μας στα ζητήματα της εκκλησιολογίας, έτσι όπως διατυπώνονται στα συγγράμματά του, να ανιχνεύσουμε τις θεολογικές της προεκτάσεις και να καταδείξουμε, στο προσκήνιο της έρευνάς μας, τη δυναμική προσωπικότητα καθώς και τη φωτισμένη διδασκαλία ενός μεγάλου "εκκλησιολόγου" του αγίου Νεκταρίου.

            Όπως θα αποδειχθεί παρακάτω, ο άγιος Νεκτάριος στηριζόταν πάντοτε στην Αγία Γραφή. Κατά τον ίδιο, η αποκάλυψη του Θεού δεν δίνεται δια της φιλοσοφίας αλλά δια της Αγίας Γραφής, η οποία είναι ο λόγος του Θεού[1]. Έτσι, μελετώντας κανείς την Αγία Γραφή, προσεγγίζει τον Θεό και έρχεται σε επικοινωνία μαζί Του, διότι η αποκάλυψη του Θεού έχει κατατεθεί μέσα στην Αγία Γραφή. Έπειτα, η Γραφή δεν είναι πάνω από την Εκκλησία, ούτε αποτελεί ένα είδος νομικής αυθεντίας εντός της Εκκλησίας[2]. Η Αγία Γραφή είναι αυθεντική έκφραση της πίστεως και της ζωής της Εκκλησίας, που τελεί, δια μέσου των αιώνων, σε οργανική σχέση προς την πίστη και τη ζωή της όλης Εκκλησίας.

            Όσον αφορά στη διδασκαλία των Πατέρων, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη αλήθεια της Γραφής.  Στη συνείδηση της Εκκλησίας, ο πατερικός λόγος αποτελεί συνέχεια και προέκταση του αποστολικού λόγου κι έτσι Γραφή και Παράδοση δεν αποτελούν μόνο την ενιαία έκφραση της θείας αλήθειας αλλά και την οδό που οδηγεί τον άνθρωπο στη σωτηρία του.

 

Δημοσιεύτηκε
2020-12-24
Ενότητα
Άρθρα