ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΓΗΡΟΜΕΡΙΟΥ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΩΣ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ (1544-1913)

  • Ηλέκτρα Χρηστίδη

Περίληψη

Στο άρθρο αυτό γίνεται μια σύντομη ιστορική ανασκόπηση μιας Ηπειρωτικής Ιεράς Μονής, της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο  Γηρομέρι. Επιπροσθέτως επισημαίνεται η προσφορά της  κατά την Τουρκοκρατία στη Θεσπρωτία (όχι όμως από τα πρώτα χρόνια αυτής), μέχρι την απελευθέρωσή της. Οι προαναφερθέντες αυτοί αιώνες επιλέχθηκαν να μελετηθούν με πιο εκτενή τρόπο διότι, τότε η Ι. Μονή γνώρισε την μεγαλύτερη ακμή που είχε ποτέ. Ωστόσο η αναφορά σε ορισμένα πρόσωπα και γεγονότα που έδρασαν και έλαβαν χώρα αντίστοιχα, από την ίδρυση της Ι. Μονής αυτής (1310) δεν θα παραληφθεί. Και αυτό γιατί καθόρισαν σε πολύ μεγάλο βαθμό, την μετέπειτα παρουσία του Μοναστηριού στην ευρύτερη περιοχή, διαχρονικά.

Τέλος όπως έχει ήδη λεχθεί, θα τονιστεί ιδιαιτέρως η προσφορά της εν λόγω Ι. Μονής στη Θεσπρωτία σε χρόνους τουρκικής κυριαρχίας. Θα επιχειρηθεί έτσι, μια περαιτέρω ανάδειξη της αναμφισβήτητης προσφοράς της Εκκλησίας προς στο Ελληνικό έθνος (πάντα μέσα από βιβλιογραφικές πηγές).

Δημοσιεύτηκε
2020-12-24
Ενότητα
Άρθρα