ISSN: 2623-3738

ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ

Αγαπητές φίλες και φίλοι, αναγνώστριες και αναγνώστες του περιοδικού μας,

Υπάρχει η αίσθηση ότι στην εποχή μας η Θεολογία, ως Λόγος του Θεού, βρίσκεται σε μια κατάσταση περιφρονήσεως, καθώς βλέπουμε να καλλιεργούνται ακραίες εκφάνσεις της εκκοσμικεύσεως, με στόχο την απομάκρυνση των ανθρώπων από την πνευματική επιρροή της Εκκλησίας, ως δήθεν φορέα που εμποδίζει την πρόοδο και τον εκσυγχρονισμό.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η Εκκλησία, ως σώμα Χριστού, αποτελεί τον πνευματικό χώρο, όπου επιτελείται η αληθινή πρόοδος, αφού εντός αυτής καινουργείται, οντολογικά, η ανθρώπινη φύση, μεταμορφούμενη από παλαιά σε καινή, από ανθρώπινη και θνητή σε θεανθρώπινη και αθάνατη.

 Η πρόταση παιδείας του Ευαγγελίου είναι εκείνη που εμπνέει το όραμα της μοναδικής αληθινής προόδου του ανθρώπου και διακονείται εντός της Εκκλησίας, διότι μόνον σε αυτήν μπορεί να επιτευχθεί η καινότητα της ζωής, εν πνεύματι αγάπης, αλήθειας και ελευθερίας.

Για τον λόγο αυτό, η Εκκλησία δεν έχει ανάγκη κοσμικής προόδου και εκσυγχρονισμού, όπως γίνεται αντιληπτή η έννοια αυτή στην εποχή μας, διότι δεν συμμερίζεται ματαιολογίες και συνθήματα περί προόδου και εκσυγχρονισμού, που αδυνατούν να προσφέρουν την αληθινή ζωή και την πνευματική πρόοδο, που έχουν ανάγκη όλοι οι «οἱ κοπιῶντες καί πεφορτισμένοι» (Ματθ. 11, 28) άνθρωποι της εποχής μας.

Η ζώσα Εκκλησία, διά της πίστεως, υπερβαίνει σχήματα και μέτρα, που επιδιώκουν ή επιχειρούν να περιορίζουν την εν Χριστώ απεριόριστη ελευθερία. Λειτουργεί εντός του κόσμου, αλλά δεν ταυτίζεται μ’ αυτόν. Ευαγγελίζεται τον Λόγο του Θεού και διαλέγεται με τον κόσμο, ασκώντας το ανακαινιστικό της έργο, αλλά εν «τῇ ἐλευθερίᾳ οὖν, ᾗ Χριστὸς ἡμᾶς ἠλευθέρωσε,» (Γαλ. 5, 1).

Τα μέλη της Πανελλήνιας Ενώσεως Θεολόγων, προσπαθώντας να διακονήσουν τούτο το έργο της Εκκλησίας στη Δημόσια Εκπαίδευση, γνωρίζουν ότι συχνά δημιουργούνται κάποιες δυσκολίες, που σχετίζονται με την άσκηση αυτής της διακονίας. Ωστόσο, «τὰ ἀδύνατα παρὰ ἀνθρώποις δυνατὰ παρὰ τῷ Θεῷ ἐστιν.» (Λουκ. 18, 27). Διά της αγάπης και του άνωθεν φωτισμού αλλά και μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας, αγωνίζονται να μεταφέρουν στη νέα γενιά, με θεολογική συνέπεια, το Πνεύμα της πίστεως και της αλήθειας του Ευαγγελίου.

Πέραν του διδακτικού και παιδαγωγικού τους έργου στο σχολείο, τα μέλη της Ενώσεως, με άλλες δράσεις τους εντός των Μητροπόλεων και των Ενοριών της χώρας (Διαλέξεις, συμμετοχή ή οργάνωση Ημερίδων και Συνεδρίων), προσφέρουν επίσης διδακτικό και επιμορφωτικό έργο.

Το ηλεκτρονικό περιοδικό μας «Κοινωνία» αποτελεί μια προέκταση του διδακτικού, μορφωτικού και επιμορφωτικού έργου των μελών και φίλων της Ενώσεως, σε εθνικό και διεθνές πλαίσιο, καθώς προσφέρεται η ευκαιρία στους συγγραφείς άρθρων που επιθυμούν, να διακονήσουν, με τις θεολογικές, επιστημονικές και διεπιστημονικές τους μελέτες τον θεολογικό λόγο.

Το παρόν τεύχος, με την αφιέρωσή του στην πλέον πνευματική περίοδο της ορθόδόξου πίστεως, την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, υπενθυμίζει σε όλους μας την αναζήτηση νέου αναμορφωμένου τρόπου ζωής, μπολιασμένου με αρετές, όπως η ταπεινοφροσύνη, η μετάνοια, η αγάπη, η πίστη, η πραότητα κ. ά., η άσκηση των οποίων προσφέρει τη μοναδική προοπτική πνευματικής μας ανατάσεως.

Το ΔΣ της Ενώσεως, οι υπεύθυνοι της εκδόσεως του περιοδικού, οι επιμελητές και οι κριτές του, χαιρόμαστε τόσο για τις Εισηγήσεις που λαμβάνουμε από τους Επιστήμονες, που συμμετείχαν στα τρία τελευταία Συνέδρια της Ενώσεώς μας όσο και για τα άλλα άρθρα, που υποβάλλονται προς κρίση και, στη συνέχεια, φιλοξενούνται στα ηλεκτρονικά του τεύχη. Ελπίζουμε το περιεχόμενο και τα μηνύματα αυτών των άρθρων να συμβάλουν τόσο στην ορθόδοξη χριστιανική μόρφωση και επιμόρφωση όλων ημών, των μελών και των φίλων της Ενώσεως, όσο και στην πνευματική μας ενηλικίωση και πρόοδο, με στόχο, πάντοτε, τον εν Χριστώ αιώνιο προορισμό μας.

Αθήνα 12 Μαρτίου 2021

Το ΔΣ της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων

Δημοσιεύτηκε: 2021-03-18